Enkla tips för att få distansarbetet att fungera

1 maj, 2021 Av av fckfrb

få distansarbetet att fungera - enkla tips.

Att sitta hemma och arbeta på distans kan verka skönt enligt många. Slippa pendlingen och morgonstressen och att framförallt kunna styra lite mer över sin egna arbetstid. Detta medför en risk att det tas lite för stora friheter vilket gör att arbetet blir lidande. Det kan vara lätt att tappa fokus och istället se något som behöver göras i hemmet eller något som man hellre vill göra. Men det kan även innebära en stress att man måste visa att man får något gjort och möjligheten att jobba finns alltid där. För att arbetet ska kunna utföras på ett effektivt och bra sätt så finns det några enkla hållpunkter.

Organiserad arbetsplats

Att ha en plats som du använder som din arbetsplats är viktigt för att kunna ha ett bra arbetsflöde. Allt som du behöver ha som till exempel skrivare, pärmar, viktiga papper och så vidare ska finnas nära till hands. Om du behöver vara uppkopplad och tillgänglig via internet så bör du välja en plats med bra internetanslutning. Gärna en plats där du kan avskärma dig lite från resten av hemmet och kunna fokusera på arbetet. Tänk även på ergonomin när du väljer platsen, soffan är inte ett bra alternativ. Om det går så ska det vara en plats där du sätter dig när du arbetar och lämnar när du inte jobbar.

Planera tiden

Det kan vara lockande att sova länge på morgonen eller ta en väldigt lång lunch, och när du jobbar hemifrån har du mer möjlighet att styra din arbetstid. Men du ska ändå få dina arbetstimmar gjorda. Därför kan det vara bra att lägga upp en plan för hur du vill att dina arbetsdagar ska se ut. Mellan vilka tider ska du jobba, när ska du ha rast och när ska du sluta jobba för dagen. Det kan även vara bra att ha en tydlig struktur för vad du ska göra på de olika arbetsdagarna så du inte sitter och velar vilket arbete du ska ta tag i. Och om du blir färdig tidigare än planerat med något vet du vad du ska börja med härnäst.

Planera tiden vid distansarbete.

Glöm inte vara ledig

Det är lätt att ta med sig kaffekoppen och kanske till och med lunchen och äta den framför datorn. Men för att kunna vara fokuserad på jobbet behöver du också ta dina raster ordentligt. Det finns en anledning till varför det finns lunchrum på kontoret. Du behöver komma bort från arbetet en liten stund och få en paus. Du får ett miljöombyte samtidigt som kroppen får röra lite på sig från en plats till en annan. Försök att ha samma tänk när det gäller dina raster hemma. Gå ifrån datorn och ät din lunch. Se till att kroppen får röra på sig lite så du piggnar till i huvudet och kan jobba effektivare. När arbetsdagen är över ska den vara helt över. Du skulle inte åkt in på kontoret för att svara på det där mejlet, så gör det inte efter din arbetsdag är slut heller.