Inkomstförsäkring

Om man blir arbetslös har man i regel väldigt mycket att oroa sig över i samband med detta, och för att slippa oroa sig över ekonomin utöver allt detta, kan det vara bra att teckna en så kallad inkomstförsäkring för din lön. En sådan försäkring gör nämligen att du kan bibehålla din nuvarande inkomstnivå under en övergångsperiod åtminstone, fast du kanske blir arbetslös.
Med en inkomstförsäkring får du nämligen upp till 80 % av din riktiga lön, under en viss period, även om du har en högre inkomst, som överstiger a-kassans inkomsttak.

>> Unionen – En inkomstförsäkring utöver det vanliga

Om det är så att man har en hög inkomst kan det nämligen vara så att man på grund av a-kassans inkomsttak, som för närvarande är 18 700 kronor, inte kan få hela 80 % av sin tidigare lön om man blir arbetslös, av a-kassan. Istället får man då en lägre procentuell summa, beroende på hur mycket man tjänar. Genom att betala extra för en inkomstförsäkring försäkrar man sig dock om att man får hela 80 % av lönen när man blir arbetslös, vilket kan vara skönt att veta.

Inkomstförsäkring

Annars är det ju nämligen så att höginkomsttagare får ett betydligt större inkomstbortfall än andra i samband med arbetslöshet, vilket gör att arbetslöshet i dessa fall blir betydligt mer kännbart än för andra.

Är det så att man har en lön på över 18 700 kronor, är det därför lönt att undersöka vad en inkomstförsäkring skulle komma att kosta en, samt vad skillnaden i rena pengar skulle bli vid arbetslöshet.

Tänk dock på!

Om det är så att en inkomstförsäkring intresserar dig, bör du dock tänka på att de flesta försäkringar har en kvalifikationstid, under vilken man inte får bli varslad eller uppsagd för att försäkringen ska gälla. Denna kvalifikationstid brukar vara relativt lång, t.ex. 12 till 18 månader, och det är därför alltid viktigt att man tar en försäkring innan man ens börjar misstänka att arbetslöshet skulle kunna vara möjligt. Du kan med andra ord aldrig ta en inkomstförsäkring när du redan vet att du kommer att bli arbetslös.

Beroende på vilken inkomstförsäkring du väljer, behöver du i regel även uppfylla en del andra kvalifikationskrav. Du bör därför alltid läsa villkoren för den försäkring som intresserar dig noggrant innan du tecknar något, för att se att du uppfyller alla krav.

Facklig inkomstförsäkring

Är du medlem i ett fackförbund kan du ofta teckna en inkomstförsäkring via facket. Dessa inkomstförsäkringar brukar vara ganska bra, även om det även varierar något beroende på vilket fackförbund man är medlem i. Är du inte medlem i facket måste du dock teckna en så kallad privat inkomstförsäkring, direkt via ett försäkringsbolag. Dessa har ofta i regel något mindre förmånliga försäkringsvillkor, så går det, försök alltid teckna inkomstförsäkring via facket istället.

Recension:

Inkomstförsäkring
Betygsatt av: Fackförbund.org
Betyg: 4.6/5

Väljer du att ta en privat inkomstförsäkring, kan det ofta löna sig att jämföra flera olika försäkringar med varandra innan du bestämmer dig för vilken som passar dig bäst, då ganska stora skillnader kan förekomma dem emellan.