Vad är en bra lön?

Vad är en bra lön?

1 oktober, 2021 Av av fckfrb

Det pratas ofta om löner och lönenivåer. De flesta har en åsikt när det kommer till vad som är en bra lön, men det är viktigt att ha i åtanke att alla inte har samma syn på det hela. Det som är en bra lön i en persons ögon, kan vara en relativt låg inkomst för någon annan. Det hela styrs av ett flertal faktorer, så som vilken bransch du arbetar i, vilken del av landet du bor i, och hur länge du har varit verksam inom yrket. Även om det inte finns en enhetlig nivå som är bra för alla, så är det naturligtvis viktigt att du tar reda på vilken nivå som generellt gäller för löner i din bransch, så att du har möjlighet att se till att du får en bra lön.

Så här avgör du vad som är en bra lön

Om du befinner dig i en rekryteringsprocess och snart ska byta jobb, eller om du inom kort ska löneförhandla, är det viktigt att du har koll på gällande lönenivåer. Du förtjänar en bra lön för jobbet du utför, och det är faktiskt på många sätt upp till dig att se till att du får den. För att säkerställa att den lön du begär är rimlig kan du börja med att ta reda på vad medellönen inom yrket ligger på. Här kan det naturligtvis vara intressant att titta på lönerna i hela riket, men ännu mer intressant kan det vara att titta på vilka löner som generellt gäller i det område där du befinner dig. Se till att du inte lägger dig under den nivån när du lämnar ditt löneanspråk. Helst bör du naturligtvis försöka hamna högre. Se till att du har argument för vad det är som gör att du förtjänar en bättre lön. För att se om din lön är bra bör du jämföra med medelnivåer, men även se över hur din lön har förändrats genom åren. Har du fått regelbundna höjningar, och ligger du på den nivå du hade förväntat dig att du skulle göra? Anser du att du får den lön du är värd?

Generellt bra löner

Inom många branscher är lönerna ganska höga. Det är till exempel lättare att få en bra lön för den som arbetar inom IT och mjukvaruutveckling, än för den som arbetar som undersköterska, butikssäljare eller kallskänka. För vissa är en bra lön, en månadslön som ligger över 40 000 kronor. För andra krävs det 50 000 kronor eller mer för att lönen ska anses vara bra. Det kan också vara så att själva grundlönen är lite lägre, men att du får andra förmåner i form av extra semester, tillgång till bil eller annat, som gör att du trots allt tycker att din lön är att betrakta som bra. Huvudsaken när din lön ska bestämmas är att du får en lön som du tycker motsvarar det jobb du utför. Det är viktigt att det syns i lönekuvertet om du tagit på dig mer ansvar, gått fler utbildningar eller fått en annan roll.