Klimatkompensera för konferensresan

Klimatkompensera för konferensresan

22 november, 2021 Av av fckfrb

Kanske kan klimatkompensation för exempelvis en konferensresa, liknas vid en stafettpinne? En stafettpinne som förvisso förvaltas av företagets ledning, men som också presenteras som något varje anställd kan ta del av – och således förväntas vara delaktiga i. Trots detta kan man se en växande trend av stora ord utan någon egentlig anledning. För vad betyder det egentligen att klimatkompensera? Och hur kan stora ord få tillräckligt mycket luft under vingarna för att faktiskt göra skillnad? Och vem är det som gör skillnad i slutändan?
Det första man borde göra är förstås att bena ut vad begreppet ”klimatkompensera” egentligen betyder.

Vad är klimatkompensation?

Man kan enkelt säga att allt som vi människor gör lämnar ett avtryck på den värld vi ser omkring oss. Alltifrån mikrobeslut, som att köpa kaffe i matbutiken, till att ta flyget till den där semesterorten varje julhelg. Något som rimligen kan ses som ett större beslut än kaffet man drack på vägen dit. Men det man samtidigt bör komma ihåg är att varje beslut man tar, påverkar omgivningen – precis hela tiden. Kanske är det till och med så att den tillsynes oskyldiga kaffekoppen påverkar flera led – och flera människor – än vad man först kunnat ana? Och kanske är det till och med så att mikro- och makroperspektiv går hand i hand oftare än vad man vill erkänna?

Klimatkompensera som företag

Som företag kan det vara viktigt att bilda sig en uppfattning om vilka klimatvänliga alternativ som finns tillgängliga. Att inte bara tänka ”tåget före flyget” – även om det förstås är en fantastiskt möjlighet i sig. Lyckligtvis finns det flera företag som regelbundet ser över sina rutiner, och ger varje steg likvärdig uppmärksamhet. Något som också möjliggör ett helhetspaket för hur man kan klimatkompensera för konferensresan på bästa sätt.

För det är precis det klimatkompensation handlar om – att ge något tillbaka. Att kompensera för det avtryck man lämnat efter sig. På en planet som ska hålla – för andra än en själv. Hur detta kan te sig kan förstås skilja sig från företag till företag, men att regelbundet upplysa sin ledning och sina anställda om de kompensationer man arbetar på, kan bli skillnad på ord och att faktiskt leva upp till dem.

Klimatkompensera som företag

Hur gör man?

Konferensresor stöps i alla typer av former. Men hur kan man som företag kompensera för alla dem steg som krävs när man förflyttar personal från en plats till en annan? Sanningen är att det finns oändliga möjligheter. Inte bara genom att ta klimatsmarta resvägar, utan också genom att bidra med stöd till flertalet livsviktiga projekt världen över. Alltifrån möjligheten till rent vatten och plantering av träd, som till elektricitet och minskade utsläpp. Eller varför inte bättre arbetsvillkor för dem som arbetat med att ta fram kaffebönorna – till just din kaffekopp.

Det handlar om dig – och alla andra

I slutändan handlar det alltså inte bara om en konferensresa, utan om möjligheten att kunna påverka varje steg i processen, och göra skillnad på riktigt. Precis hela tiden. Att som företag arbeta regelbundet med hållbara lösningar är således av absoluta vikt, om vi ska kunna bo och frodas tillsammans, även vid sidan av just konferensresan.

Så, vem är det som gör skillnad i slutändan? Vi. Vi gör skillnad.