Gå med i facket

Att gå med i facket har många fördelar, vilket väldigt många i Sverige inser, då vi i vårt land har en av de högsta så kallade fackliga anslutningsgraderna i hela världen. Så funderar du på att gå med i facket, är du sannerligen inte ensam. Men hur gör man rent praktiskt för att faktiskt gå med? Här kommer en kort guide:

Ta reda på vilket fack du bör tillhöra

Man kan och bör nämligen inte höra till vilket fack som helst, utan istället passar olika fackförbund dig olika bra, beroende på din arbetsuppgift, arbetsplats och en del andra saker. Det första du ska göra när du vill gå med i facket är därför att försöka avgöra vilket fack som passar dig bäst. Det finns en del guider till detta på nätet, men du kan även höra dig för med andra på din arbetsplats gällande vilket fackförbund de är medlemmar i, för att på så vis få ett hum om vad som passar bäst.

Kontakta fackförbundet som passar dig bäst

När du sedan tagit reda på vilket fackförbund du bör vara med i, bör du kontakta dem för att ta reda på hur du går med oss just dem. Hos vissa fackförbund måste du nämligen fylla i en blankett, hos andra kan du bli medlem via deras hemsida, och så vidare. Så för att komma i kontakt med fackförbundet rekommenderar vi i första hand alltid att du försöker leta upp fackförbundets hemsida, för att lära dig mer via denna.

Recension:

Gå med i facket
Betygsatt av: Fackförbund.org
Betyg: 4.7/5

Ansök

När du väl sedan vet hur du ska ansöka om medlemsskap, är det förstås detta du ska göra. Som sagt kan själva ansökningsförfarandet skilja sig lite åt mellan olika fackförbund, så exakt hur detta går till är det svårt att ge ett generellt svar på. Tänk dock på att när du går med i vissa fack, så sker en viss fördröjning, vilket innebär att du inte blir medlem samma dag som du ansöker. Hos en del fackförbund kan man dock ange vilket datum man vill bli medlem, men inte hos alla. Att ange rätt datum i detta sammanhang är främst viktigt om man går över till ett nytt fackförbund från ett annat, så att det inte blir något ”glapp” medlemsskapen emellan.