Byta fackförbund

Ibland när man byter jobb kan det bli nödvändigt att även byta fackförbund, då det fackförbund man är medlem i sedan tidigare kanske inte längre passar bäst för att tillvarata dina behov. Vanligast är detta när man byter jobb från en bransch till en helt annan, men det finns även en del andra situationer där det kan vara att rekommendera att faktiskt byta fackförbund helt.
Men hur gör man då egentligen i praktiken för att byta fackförbund? Här kommer en kort guide:

För det första är det ytterst viktigt att se till så att det inte blir något glapp i ditt medlemskap hos a-kassan. Detta eftersom man måste vara med i a-kassan en viss tid för att vara kvalificerad för att få ersättning om man blir arbetslös, och för att din kvalificeringstid inte ska påverkas negativt, bör du alltid se till så att ditt medlemskap i a-kassan gäller oavbrutet. Du bör därför se till så att du blir medlem i det nya facket, som i regel även tar hand om ditt medlemsskap i a-kassan samma dag som du begär utträde ur det gamla facket.

Byta fackförbund

Sedan börjar man alltid med att kontakta förbundet som man är med i idag. Detta kan göras per telefon eller via nätet, lite beroende på vilket fackförbund du är med i. Begär en utträdesanmälan, och kontakta samtidigt det nya fack som du vill vara medlem i istället, och begär att få det formulär du behöver fylla i för att bli medlem. Sedan kontaktar du respektive a-kassa, och begär att få bli flyttad från en a-kassa till en annan. I regel kan man endast gör detta vid månadsskiften. När a-kassan bekräftat att överflyttningen skett, skickar du helt enkelt in din utträdesanmälan till det gamla facket, och din ansökningsblankett till det nya facket. Dessa fackförbund kommer då att kontakta dig om något är oklart och/eller problematiskt, men då har du ditt på det torra när det gäller a-kassan i varje fall.

Tänk på

Frågor kring att byta fack.

Det är vanligt att man behöver lämna en hel del uppgifter till det nya facket när man vill bli medlem hos dem, så ha uppgifter om arbetsgivaren och dig själv klara när du ska fylla i ansökningsblanketten. Glöm inte heller att det finns en del fackförbund som har vissa uppsägningstider, på t.ex. ett par, tre månader. Detta gör att man inte kan gå ur dem hur snabbt man vill, utan kan behöva vänta ett tag på att få göra detta. Vill du veta om så är fallet hos just ditt fackförbund, bör du kontakta fackförbundet i fråga direkt för att fråga om detta.

Att gå med i facket?

Att bli medlem i facket ger dig fördelar. Som medlem hos Unionen får du:

Juridiskt stöd.
Studiestöd.
Inkomstförsäkring
Gratis medlemsskap i 3 månader

>> Läs mer om Unionen.

Om oss:

Här på fackförbund.org samlar vi svenska fackförbund så att du enkelt ska finna det fack du tillhör. Det är inget enskilt förbund som står bakom denna sajt. Sajten är politiskt obunden och är skriven av privatpersoner som är medlemmar i olika fackföreningar. Observera att nämnda fackförbund är ej är ansvariga för informationen på denna webbsida.